In gesprek met Harry Dijkstra, musicus en ondernemer.

Musicus en ondernemer

Harry Dijkstra bespeelt accordeon, trekzak en bandoneón. Voor het eerst heb ik Harry gezien en vooral gehoord tijdens een bruiloft van een bevriende kunstenaar. Door zijn interesse voor kunst heb ik Harry daarna een aantal keer bij exposities in mijn studio terug gezien. Zijn muziek intrigeert me daarom zoek ik Harry op bij hem thuis in Groningen. We beginnen met een heerlijke vers gezette koffie en raken aan de praat.

Harry bespeelt drie instrumenten die alle drie verschillende karakters hebben. Ze vragen ook alle drie om een eigen manier van spelen. ‘Het is interessant om met de verschillen van deze instrumenten te spelen’ zegt Harry daarover. Na de muziekopleiding aan het conservatorium in Groningen gaat hij lesgeven. Ik vind het leuk om bezig te zijn met het leren en motiveren van mensen om muziek te maken.

Corona

Anderhalf jaar geleden heeft Harry een behoorlijke aanpassing moeten doen in zijn werk. Covid-19 heeft hem er toe aangezet om online les te gaan geven. Gelukkig heeft Harry interesse in techniek en is nieuwsgierig naar digitale mogelijkheden. Het omschakelen naar online lesgeven zorgde ervoor dat hij les kon blijven geven.

Om een foto bij dit artikel te maken gaan we naar de plek waar muziek gemaakt wordt. Naast zijn instrumenten staan er ook computers en versterkers. Alles netjes en geordend. We krijgen het over het plezier dat een goed instrument kan geven. De eerste bandoneón heeft Harry laten maken. Een mooi instrument, goed om solo mee te spelen. Bij het zoeken naar ander instrument kreeg hij een instrument in handen en bij de eerste toon was het raak. De toon, de manier van bespelen, dit was zijn instrument.

Mijn lamp krijgt een plekje en mijn camera haal ik tevoorschijn. Na een paar kleine instructies maak ik enkele foto’s. Al snel zie ik dat dit mooi beeld oplevert. Vanuit een andere hoek nog een paar close ups en het resultaat bevalt me.

Internationaal lesgeven

Harry vertelt me nog van een mooie bijvangst van de covid-19 periode. Door meer online te zijn heeft hij een aantal bandoneón spelers gevonden van over de hele wereld. Iedere maandagavond geeft Harry les aan deze groep. De musici wonen onder andere in Engeland, Duitsland, Italië, Canada, Australië en Argentinië. De lessen worden opgenomen, ingekort tot een goede les en alle deelnemers krijgen dit toegestuurd.

Het is wel duidelijk, Harry geniet van muziek zowel het maken als ook het doceren ervan. Daarnaast is hij flexibel genoeg om als ondernemer te schakelen als het allemaal anders moet.

Your Cart

No products in the cart.